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INTERNAL REUVENUE SERVICE
District Director

College Station Independent
fuhool District
1812 Welsh Street

College Station, TX 77840

Dear 9ir or Madam:

DEPARTMENT OF THE TREASURY
1100 Commerce St., Dallas, TX 75242

Person to Contact:
Customer Service Division

Telephone Numbear:
| -800-829-1040

Refer Reply to:
Mail Code 4940 0UAL

Date: = .
January 22,'199?

This responds to your letter reguesting information concerning yvour federal

tax status.

No provigsion of the Internal Revenue Code imposes a tax on the income of

aovernmental units (such as states and their political subdivisions).
therefore, long been the position of the Service that income of governmental

units is not genarally subjest to federal incaome taxation. If, however, an

entity is not itself a governmental unit {(or an "integral part" thereof), its

income will be subject to tax unless am exclusion or exempltion applies.

One exclusion ig provided by section 115(i} of the Code, which excludes from

gross income, income (A) derived from the exercise of any essential

governmental function, and (B) accruing to a state or political subdivision.

Your income may not bs subject to tax, either because you are a governmental
Cunit (or an "integral part’ thereof), or because your income is excluded under - -

saction 118, In addition, you may also be sligihle to receive charitable

contributions which are deductible from federal income, estate, and gift tax

purposes; and vou are probably exempt from many federal axcise taxes.

You may obtain a letier ruling on your status under section 115,
procedures specified in Rev. Proc. 94~1, 1984-1 T.R.B. 10, or its successor
(the first Revenue Procedure published each year). You must also pay a user

fee as described in Rev. Proc, 94-1.

You may also qualify for exemption from federal income tax as an organization

described in section B21(c)(3) of {the Code. If you are an entity separate
from the state, county, or municipal goverrment, and if you do not have powers
to tax or to exercise enforcement or regulatory powsrs), you would gualify

under section 501 (¢ (3. To apply for exemption, vou would nesed to completsa

Form 1823 and pay the reqguired user fee.
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Sometimes governmanial units are ssked o provide proof of their status as
part of a grant application. If you are applying for a grant from a private
foundation, it may be requesting certain information from vou because of the
restrictions imposed by the Uode on such foundations. One such rastriction
imposes a tax on private foundations that make any "taxable expenditures.”
Under section 4845(d) and (h) of the Code, “taxable expenditurss® includs
(1) any grant to an organization (unless esxcepted), unless the foundation
gxarcisas "expenditures responsibility” with respect to the grant: and {2}
any expenditure for nor-charitable purposes. Under section 4842 of the Code,
private foundations must also distribute certain amounts for charitable
purposes each year- qua11€v1nm distributions’—or incur a tax on the

mualifyung {public or charitabl 3 puwposaa.

Tundistributed amount. "Qualifying distribulions® include certain amounts paid
to accomplish charitable purposas ‘

Private foundation grants to governmental units for public or charitabls
purposes are not taxable expenditures under these provisions, regardless of
whather the foundation exercises “"expendiiure responsibility.” Under section
F.4845-5(a)(4)(i1) of the Foundation and Similar Excise Tax Regulations,
expenditure responsibility i35 not required for grants for charitable
purposes to governmental units {(as defined in section 1780(c X1} of the Code),
Similarly, grants to governmental units for public purposss are "gualifyving
distributions”, under seciion 53.4942(a)~3(a) of the repulations: and, if
they are for charitable purposes, will not be taxsble axpenditures, under
section §83,.4945-6(a) of the regulations. Most grants to governmental units
will gualify as being for charitable (as well as public) purposes.
Because of these restiriciions, some private foundations require grant
applicants to submit & letter from the Service determining them to he sxempt
under section 581 {c X3 and classified as a nor-private foundation. Such a
letter, or an underlying reoguirement that a grantee be a public charity, is
not legally reguired to be relisved from the restrictions deseribed above
whan the prospective grantee is a goveramental un;t and the grant is for

We helieve this general information will he of assistance to vou. This
letter, however, is not a ruling and may not bhe relied on as such., If you
have any guestions, please contact the Customer Service Division at the
telephone number listed above or yvou may write the EP/EQ Customer Servive
Section at the address shown on thg letterhead, Mail Code 43548 DAL.

Sincerely,

W. ﬁazzliﬂquﬁk%g%'AKULxmmq

Chief, Employee Plans
and Exempt Organizations
Customer Servics Section




